Igneada nükleer santrali gelecegi için 'tehdit' olarak görüyor

Igneada'da yapilan Stratejik Gelisim Plani Toplantisi'nda Demirköy ve Igneada'nin gelecegi tartisildi. Bölgenin arti ve eksilerini belirleyen uzmanlar, yerel yöneticiler ile birlikte gelisim için yol haritasi olacak projeler hazirlayacak. Ancak bölgenin arti, eksi, firsat ve tehditlerini siralayan uzmanlar nükleer santrali yapimi 'ihtimal' de olsa 'tehdit' olarak açikladi.

Kirklareli'nin Demirköy Ilçesi Igneada beldesinde yapilan Stratejik Gelisim Plani Toplantisi ile bölgenin gelecegi tartisildi. Igneada Resort Otel'de yapilan toplanti Demirköy Kaymakami Kaya Çelik Baskanliginda önceki gün gerçeklesti.

Demirköy Belediye Baskani Muhlis Yavuz, Igneada Belediye Baskani Tahir Isik, Il Genel Meclis Üyeleri, köy muhtarlari, daire amirleri ve sivil toplam örgütlerinin temsilcilerinin hazir bulundugu toplantiya uzman olarak Trakya Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Yönetim Bilimleri Anabilim Dali Baskani Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Özsoy ile Kamu Yönetimi Bölümü Kentlesme ve Çevre Sorunlari Anabilim Dali Yrd. Doç. Dr. Mahmut Güler katildi. Toplantida ilk sözü alan Trakya Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Kentlesme ve Çevre Sorunlari Anabilim Dali Yrd. Doç. Dr. Mahmut Güler, planlarin yapilirken bölgede yasayanlarin görüslerine önem verilmesi gerektigini ifade ederek, "Stratejik plan yapilirken halkla birlikte yapilan plan önemlidir halk olmadan bir sey olmaz planlari yapmak kolay ama uygulamak zordur. Demirköy ve Igneada'nin stratejik durumunu hep birlikte konusarak proje üretecegiz" dedi.

Ardindan söz alan Trakya Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Yönetim Bilimleri Anabilim Dali Baskani Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Özsoy, bölgenin gelisimi için yapilacak stratejik çalismanin yapilabilmesi için bölgenin iyi bilinmesi, arti ve eksilerinin neler olundugunun iyi tespit edilmesi gerektigini ifade etti. Özsoy, "Bu çalismayi yapmak için kisinin kendini iyi tanimasi gerekiyor. Yöneticilige hazir mi, bölgenin cografyasini iyi tanimasi, bizi tehdit edecek sorun çikar mi bilmesi lazim. O zaman bölge için ne yapabiliriz, bölgenin sorunu Demirköy ve Igneada'nin sorunudur ayri tutulamaz. Analiz yaparken önce güçlü yönlerimizden baslamaliyiz" diye konustu.

Bölgenin arti ve eksileri ile degerlendirebilecegi firsatlari ve tehdit olusturabilecek unsurlari hakkinda bilgi veren Özsoy, bu noktalari söyle siraladi.

"Bizleri Demirköy ve Igneada'yi orman, doga, deniz, bitki türleri, kus ve hayvan çesitleri, arisi ve bali, çilegi, baliklari, büyük ve küçükbas hayvancilik uygulamalari, yetisen dag mantarlari güçlü kiliyor. Yine Yesilce Köyü ve Armutveren Köyü'ndeki enerji için kesfedilen rüzgâr tarlalari, Dupnisa Magarasi, Dökümhane, organik tarima müsait arazileri, Longoz Ormanlari ve gölleri Longoz Fidanligi, tatli su kaynaklari, Trakya'nin tek limani olan Igneada Limani, Trak mezarlari, egitim seviyesi, halkin yeniliklere açik yapisi, gelirlerinin giderlerine göre fazla olusu, asayis konusunda sorunsuz olmasi ve Igneada'nin Kirklareli'nin tanitiminda etken olmasi bizim güçlü yönlerimiz arasinda bulunan diger nedenler."

Bölgenin zayif yönlerini de siralayan Özsoy, sunlari söyledi;

"Alt yapi yetersizligi yasiyoruz. Su ürünleri ve orman ürünleri ile ilgili egitim bilgileri yok"

Halkin genel gelir seviyesi düsük. Ev pansiyonculugu yeterli seviyede degil. Enerji konusunda alt yapi yetersizligi yasiyoruz. Yerel yönetim gelirleri düsük. Ulasim ve is imkânlarimiz kisitli. Gençler çalismak için disariya gidiyor bu nedenle nüfus yasli. Hizmet sunan personel konusunda sikinti var. Sokak hayvanlari etrafta gelisi güzel geziyor, bir barinaklari yok. Alisveris merkezi konusunda eksik yasiyoruz. Liman bakim yapilmadigi için istenilen düzeyde hizmet veremiyor." 

Bunlar degerlendirilmeli

Bölgenin degerlendirmesi gereken yanlarini anlatan Özsoy, bunlari da su sekilde siraladi;

"Begendik Köyü Sinir Kapisi. Deniz Sinir Kapisi. Igneada'ya Yat Limani yapilmasi. Igneada, Sivriler Köyü arasindaki 20 kilometrelik yolun yapilarak Istanbul ile Igneada ulasiminin kisaltilmasi. Bulgaristan ile vizenin kaldirilmasi. Dogal sit alanlarindaki haritalarin hazirlaniyor olmasi. Odun disi orman ürünlerinin pazarlanmasi. Il yönetimi ile iliskilerin iyi olmasi. Av ve doga sporlari potansiyeli. Orman bosluklarinin aricilik potansiyeli tasimasi. Dökümhanenin deniz feneri turizm potansiyeli. Kabotaj Bayrami ve balik sezonunun açilisinin festival haline getirmesi. Deniz yoluyla ulusal yat turizmi ve yük tasimaciliginin baslamasi."

Bir ihtimal nükleer santral

Bölgenin tehditlerini anlatan Trakya Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Yönetim Bilimleri Anabilim Dali Baskani Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Özsoy, bunlarin basina nükleer santrali koydu. Bu konuda kesinlik bulunmamasi nedeniyle bu 'tehdit' uzmanlar tarafindan 'yapilma ihtimali' olarak belirtildi. "Nükleer santralin yapilma ihtimali"ni alt yapiya dayali olarak çevre kirliligi, orman köylüsünün gelirinin kötülesmesi, ISKI'nin su havzalarini kontrol etme girisimi, enerji, saglik, egitim altyapisindaki aksakliklar izledi. Bölge için gösterilen diger tehditler ise söyle siralandi;

"Meteorolojik kisimlar, turizme dayali çevre kirliginin artmasi, sokak hayvanlarinin insan saligini tehdit etmesi, yaban hayvanlarinin tarimsal alanlardaki tehdidi, merkezden gelen ödentilerin yetersizligi, bölge politikalarinin Ankara tarafindan anlasilmamasi (Iletisim eksikligi), maden isletmelerinin varligi, ari ölümlerinin yüksek olmasi"

Hangi projeler gelistirir?

Toplantida ayrica bölgenin gelisimi için uygulanabilecek projeler de önerildi. Bunlarin basina ise Demirköy ve Igneada'ya yüksekokul ve fakülte yapilmasi geldi. Doga sporlari, kamp merkezleri gibi alanlarda da projeler hazirlanmasi önerisi yapilirken bunu, yaya gümrügü, atik su aritma tesisi, çevre düzeni rekreasyon plani ve odun disi orman ürünlerinin degerlendirilmesine yönelik çalismalar yapilmasi gerektigi izledi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol