Igneada'da pansiyon ve otele alternatif; Çadir Turizmi

Kirklareli’nin tatil beldesi,“'Trakya'nin incisi” olarak adlandirilan Igneada'da, pansiyon ve otel fiyatlarini pahali bulan yerli turistler, yaklasik bin çadirdan olusan çadir kent kurdu. Tatilcilerden bazilari çadirda tavuk, ördek, kaz, tavsan, köpek, kus ve kartal besliyor, bazilari ise çadirlarinin yaninda olusturdugu küçük bahçelerde çesitli sebzeler yetistiriyor.

Tatilciler, konu ile ilgili olarak yaptiklari açiklamada, yaz tatillerini geçirmek için 3-4 yildir Igneada'ya geldiklerini belirtti. Çadir hayatina alistiklarini ifade eden tatilciler, çadir ortamini ekonomik olmasi nedeniyle tercih ettiklerini söylediler. 4 kisilik bir ailenin kalabilecegi çadirin maliyetinin ortalama 450-500 TL oldugunu belirten turistler, bu parayla hiçbir yerde tatil yapamayacaklarini kaydetti.

Tatilciler, Türkiye'nin güney sahillerinin çogunda çadir kurmak için yer bulamadiklarini, Igneada'nin kendileri için uygun oldugunu, beldenin ekonomik canliligina katkida bulunduklari içinde Igneada Belediyesinin kendilerine zorluk çikarmadigini belirtti. Tatilci vatandaslardan Mehmet Naci Öçal Igneada'da 4 yildir kamp yaptigini söyledi.

Öçal, ''Sadece benim çadirimin çevresinde yaklasik 200 çadir var. Pansiyonda kalmiyorum. Pansiyonda kalacak olsam evimde otururum. Burada dogayla bas basayim. Kuslarimla, köpeklerimle geldim. Onlar da temiz hava aliyor. Geceleri elektrik enerjisini jeneratörden sagliyorum.

Uydu televizyonumu, dolabimi çalistiriyorum ancak benzin pahali oldugundan fazla çalistiramiyoruz'' dedi.

Tatilcilerden Yetkin Günal da 26 yil önce Igneada'ya geldigini ve ortamini çok begendigini ifade etti.

Igneada'nin o yillarda çok daha temiz, çok daha dogal oldugunu vurgulayan Günal, ''Son 15 aydir burada yasiyorum ama bu son tatilim olacak.

 Böylesi bakir bir alanin bozulmasina gönlüm razi olmuyor. 26 yilimi verdim buraya'' diye konustu.

Sah kartali besliyor

Genelde pek çok insanin emekli olunca yazlik aldigini, kendisinin ise karavan alarak ''Her yer benim'' dedigini kaydeden Günal, karavaninin çevresinde olusturdugu bahçesinde tavuk, ördek, kaz, tavsan ve sah kartali besledigini söyledi.

Sah kartalinin dünyada sadece 19 adet kaldigini ileri süren Günal, sunlari kaydetti:

“Muhtemelen merakli insanlarimizdan biri bu kartali yuvasindan almis, bir süre evinde bakmis. Daha sonra bu yavru Çevre ve Orman Bakanligi’nin eline geçiyor. Türkiye'de yabani hayvanlarin yetistirilmesine yönelik bir tesisi olmadigi için Bakanlik da beni uygun gördü ve bu kartal yavrusu bana zimmetledi. Yavru kartal büyüyünce Çevre ve Orman Bakanliginin gözetiminde dogal ortamina birakilacak.''

Baskan Tahir Isik; “Çadir turizminden memnun degiliz”

Igneada Belediye Baskani Tahir Isik ise görüntü kirliligi olusturdugu için çadirlardan memnun olmadigini belirtti. Igneada'nin gerçek nüfusunun 2 bin 200 oldugunu belirten Isik, bu nüfusun tatilcilerle birlikte yazin 14 binlere, hafta sonlari günübirlik gelen tatilcilerle 20 bine ulastigini bildirdi.

Belediye Baskani Isik;

“Çadir turizminden memnun degiliz. Belediyeye ait 2 mesire alani var. Burasi 3 bine yakin çadiri alabilecek kapasitede bir mesire alanimizdir. Önümüzdeki yildan itibaren sistemi degistirecegiz ve çadircilardan para alacagiz. Tabii ki onlara elektrik hizmeti de sunacagiz. Çadircilar buralara gelip yerlesiyor. Vatandas buralari bedava kalinacak yerler olarak görüyor ve zannediyor. Belediye olarak vatandasa sundugumuz hizmetlerin karsiligini alabilmis degiliz' dedi.

 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol